trešdiena, 2010. gada 8. decembris

Pateicības diena


Nu lūk, atkal pienākusi mūsu Angļu kluba kārtējā sanākšanas diena. Mēs nolēmā kopīgi nosvinēt Thanksgiving Day (Pateicības dienu), ASVun Kanādas valsts svētku dienu, kura tiek atzīmēta Kanādā oktobra otrajā pirmdienā, bet ASV – novembra ceturtajā ceturtdienā.

Pateicības dienai ir bagātīgas tradīcijas… Bet mums sagribējās visu un uzreiz – iepazīt visas tradīcijas un pamēģināt realizēt tās dzīvē. Jāsaka, ka šis tas no visa klāsta mums tīri labi izdevās.

Pirmkārt jau – ģimenes svētki. Mēs arī sapulcējāmies savā studentu ģimenē. Tieši šajās dienās sāka piekniebt pirmais sals, bet mums bija silti, mājīgi dega sveces, sildīja aromātiskā tēja... Karīna Kuzņecova un Valērija Abramova izdarīja visu, lai klātesošie iejustos komfortā un šī vakara siltumā. Mūsu galdu rotāja šo svinību „vaininieku“ – svētceļnieku, Plimutas kolonijas dibinātāju, figūriņas,un, protams, draudzīgā indiāņa Skvanto figūriņa, kurš viņiem iemācīja, kādas kultūras un ar kādiem paņēmieniem var izaudzēt šajā neviesmīlīgajā un akmeņainajā augsnē. Bet galda vidū cienījamu vietu ieņēma šiem svētkiem tradicionālais koši oranžais un saulainais ķirbis.

Mūsdienu amerikāņi šajā dienā ēd to pašu, ko ēda viņu senči tālajā 1621. gadā, savās pirmajās Pateicības dienai veltītajās pusdienās. Daudzi ēdieni ir kļuvuši ne tikai par tradīciju, bet pat par sava veida svētku simbolu: pildīts tītars ar dzērveņu sīrupu un lielais saldais ķirbju pīrāgs. Tieši par šīm tradīcijām mums radās karstas diskusijas... Bet viss beidzās vienā mierā – uz ekrāna parādījās gards pildītais tītars, mūsu iztēle tam meistarīgi pievienoja garšu un smaržu. Bet ķirbju pīrāgu Valērija atļāvās adaptēt mūsu latviskajām reālijām tā, ka tas eleganti pārvērtās pārsteidzošā ābolu pīrāgā. Tas nekādi nepārkāpa tradīcijas, tāpēc, ka arī āboli ir rudens dabas dāvanu iemiesojums.

Tradicionāli vienas ģimenes vairākas paaudzes sapulcējas vecākās paaudzes mājās uz svētku pusdienām, kur katrs izsaka pateicību par visu labo, kas viņa dzīvē noticis. Sabīne Šukele un Valērija Abramova iepriecēja mūs ar negaidītu ekspromtu – pateicības vārdiem:

We are thankful for our families and friends,

We hope our joy never ends.

We are thankful for the moon and stars,

Our house and juicy cars;

For every funny morning

And really just everything! J

(Foto vo scottkelby.com/blog)

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru