piektdiena, 2011. gada 29. aprīlis

Mīlēt ir sarežģītāk


Studentiem bija dots radošs uzdevums – atrast literatūrā vai pierakstīt kādu dzīvē novērotu paradoksu par mīlestību. No saņemtajiem materiāliem kļuva skaidrs, ka daži studenti mīlestības tematiku ir aizstājuši ar izteikti seksuāla rakstura situāciju aprakstīšanu, kur iztrūkst mīlestības jūtu atspoguļojums. Rodas pārdomas, vai jēdziens „mīlestība” jauniešu vidū nav noplicināts, piešķirot tam vienīgi seksuālu saturu? Kādi ir jauniešu uzskati par abu šo jēdzienu un, galu galā, arī cilvēku savstarpējām attiecībām? Lūk, kādas atziņas atklāja saruna ar jauniešiem no pirmā un otrā kursa:
I. L.: „Domāju, ka sapratne par mīlestību jauniešiem veidojas ģimenē. Arī par seksu pirmajam priekšstatam vajadzētu veidoties ģimenē. Tomēr arī man, tāpat kā daudziem, tas tā nebija - vecāki kautrējās par to runāt. Tāpēc šīs zināšanas nāca no sabiedrības, skolas un medijiem.”
A. M.: „Man šķiet, ka sekss papildina mīlestību. Tas ir kā mīlestības sastāvdaļa. Tāpēc jau mēdz teikt, ka cilvēki „mīlējas”, nevis „nodarbojas ar seksu”.”
V. L.: „Mīlestība ir daudz sarežģītāka par seksu. Tā prasa no cilvēka lielāku ieguldīšanos. Starp seksu un mīlestību noteikti nav liekama vienādības zīme. Katrs cilvēks vēlas zināmu intimitāti, īpašas attiecības ar kādu. Bet, kad cilvēkam trūkst pozitīvās pieredzes no ģimenes, un viņš neprot veidot garīgu tuvību, tad varētu rasties pārprasta intimitāte. Tad cilvēkam sekss varētu likties kā vienīgā un galvenā tuvības izpausme.”
D. U.: „Uz šiem jēdzieniem var paskatīties no došanas un ņemšanas aspekta. Ja mīlestība ir vairāk došana, tad vienkārši sekss – ņemšana. Tāpēc ir labi, ja sekss papildina mīlestību, nevis pastāv cilvēku attiecībās neatkarīgi no tās.”
Šīs atziņas liecina, ka jaunieši tomēr nošķir seksu un mīlestību. Lai gan pastāv nepārtraukti mediju un vienas sabiedrības daļas centieni visu seksualizēt, nepiešķirot mīlestībai kā garīgai vērtībai pienācīgu nozīmi, tomēr cerību vieš kāda jaunieša izteiktā frāze, ka „mīlēt vēl jo projām ir moderni”.

4 komentāri:

  1. Man ir 19 gadi, un es, skatoties uz sava vecuma jauniešiem, varu teikt, ka viss ir atkarīgs no kultūras līmeņa. Kurai sabiedrības grupai pieder - tādi arī uzskati par šīm lietām.

    AtbildētDzēst
  2. Šo komentāru ir noņēmis emuāra administrators.

    AtbildētDzēst
  3. Šo komentāru ir noņēmis emuāra administrators.

    AtbildētDzēst
  4. Šo komentāru ir noņēmis emuāra administrators.

    AtbildētDzēst