otrdiena, 2010. gada 30. novembris

Noskaidrota labākā izstādes glezna


SPPA Datordizaina fakultātes studentu plenēra darbu izstādē „Četras stihijas”, kas līdz 26. novembrim ir apskatāma SPPA trešā stāva foajē, par skatītāju favorītu ir kļuvis 4. kursa studentes Agneses M. darbs "Akmeņainā upe". Lai izprastu panākumu atslēgu, lūdzām izklāstīt savu viedokli par gleznu trīs cilvēkiem: darba autorei, mākslas pazinējai Santai H. un nejauši sastaptam izstādes apmeklētājam Jurim Z.

Autore stāsta: „Darbu kopumā ieturēju vēsos toņos, kas rada vēla vakara noskaņu. Kompozīciju ir izvēlējos no augsta skatu punkta, lai iegūtu neparastāku skata leņķi un lai gleznā būtu iespējams iekļaut pār upi krītošos koka zarus. Darba galvenais akcents ir uz upē esošo akmeņu kompozīciju, kurā akmeņi sagūluši viens otram cieši klāt, lai kopā noturētos pret spēcīgo ūdeni, kas, apskaujot akmeņus ar savu spēku, gadu gaitā tos ir noapaļojusi, bet nespēj aizskalot.

Darbs tapis Ropažu novadā Lielās Juglas upes krastā. Uzdevuma „Četru stihiju harmonija” risinājumus sāku meklēt tieši šajā apkaimē, jo te esmu dzimusi un augusi, šajā upē mācījos peldēt un zvejot. Gadu gaitā ir iepazīts un iemīlēts ikkatrs upes līkums.”

Mākslas pazinēja Santa H.: „Šis darbs piesaista ar interesanto krāsu saspēli. Ir skaidri saskatāmas gaismas un ēnas. Tas piešķir darbam dinamiku un palīdz skatītājam domās projicēt upes skaņas. Priekšplāns rada attēla dziļumu, autore ir atradusi interesantu rakursu. Ļoti nozīmīgi ir tas, ka šis darbs "uzrunā" skatītāju, liekot tam apstāties un iedziļināties vai vienkārši vērot gleznojuma saturu.”

Izstādes apmeklētājs Juris Z. uz jautājumu, kas viņu šajā mākslas darbā piesaista, atbildēja: „Skaisti attēlots ūdens plūdums. Ir redzama kustība, dinamika. Autore ir izvēlējusies interesantu skata punktu, par ko liecina koku zari, kas stiepjas virs upes. Tomēr visspēcīgāk uz mani iedarbojas noslēpumainā noskaņa, kas valda gleznā.”

Visi trīs komentāri liecina, ka gleznojot svarīgi atrast pareizo skata leņķi un prast piešķirt darbam specifisku noskaņu.

Apsveicam Agnesi ar panākumiem!

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru