otrdiena, 2011. gada 15. februāris

Intervija ar SPPA rektori, Dr.paed., emer. profesori Dzidru Meikšāni

Kāds ir bijis Jūsu ceļš līdz SPPA rektores amatam?

Esmu beigusi Rīgas Pedagoģiskā institūta Pedagoģijas fakultāti, iegūstot diplomu ar ierakstu „Pedagoģijas un psiholoģijas vidusskolas skolotāja”. Bet par psiholoģijas skolotāju man nav sanācis strādāt, toties zinātniskais darbs vienmēr ir bijis dienas kārtībā. Jāsaka, psiholoģija man vienmēr ir bijusi tuvāka par pedagoģiju. Kādu laiku strādāju šajā institūtā par asistenti. Tālāk es mācījos aspirantūrā un Maskavā aizstāvēju zinātņu kandidāta grādu. Tad sekoja darbs Latvijas Valsts universitātē un doktora disertācijas rakstīšana, vēlāk ieguvu arī otrās pakāpes habilitētā doktora grādu. Universitātē ieguvu arī profesores nosaukumu, bet, sasniedzot septiņdesmit gadus – emeritētās profesores goda nosaukumu. SPPA es strādāju kopš 2000. gada.

Kā, jūsu skatījumā, SPPA atšķiras no citām augstskolām?

Mums ir sava niša. Jau augstskolas nosaukums liecina par praktisko pieeju, kas ir mūsu koncepcija studijām un arī zinātnei. Šo koncepciju ir ieviesis augstskolas prezidents Jānis Mihailovs.

Pastāv pielietojamā zinātne, kuras pieeja ir apgūt zinātni un tad meklēt tai pielietojumu, bet mūsu pieeja ir skatīties, kādas problēmas pastāv dzīvē, un tad meklēt ceļu, kā šo problēmu risināt, balstoties teorijā. Latvijā mēs esam vienīgie, kas iet šo praktisko ceļu. Dzīve un cilvēku vajadzības nepārtraukti mainās, un praktiskā pieeja ļauj strādāt ar visaktuālākajām problēmām. Citā gadījumā zinātnieks ir kā jātnieks, kurš cenšas notvert auļojošu zirgu – straujās dzīves pārmaiņas. Mūsu studenti ir labi sagatavoti praktiskam darbam, par ko īpaši priecājas darba devēji. Tomēr arī teorija tiek uzturēta augstā līmenī.

Kādi jaunumi ir sagaidāmi augstskolā?

Augstskolā šobrīd tiek veidota absolventu asociācija ar mērķi uzlabot studiju kvalitāti, uzzinot, kā absolventiem klājas darba tirgū, kas viņiem ir bijis praktiski noderīgs, un ko vajadzētu izmainīt studiju procesā, lai studenti būtu vēl labāk sagatavoti. Tāpat norit darbs pie augstskolas konventa izveides.

Vēl šajā pusgadā augstskolā tiks ieviesta konkursu, viktorīnu un olimpiāžu pēcpusdiena, kas notiks reizi divās nedēļās, pirmdienās plkst. 16.00. Pasākumu mērķis būs izklaidējošā formā attīstīt studentu erudīciju un sniegt noderīgu informāciju.

Nozīmīgs notikums augstskolas dzīvē būs zinātniskā konference “Pārejas psiholoģija: no skolēna līdz profesionālim”, kas notiks šī gada jūnijā. Tiks izdoti arī rakstu krājumi, kas sagatavoti no konferences materiāliem.

Ko Jūs gribētu novēlēt SPPA esošajiem un topošajiem studentiem?

Novēlu globalizācijas apstākļos globāli domāt un turēt roku uz pasaules pulsa. Maksimāli censties iepazīties ar dažādu valstu sociālo, ekonomisko un kultūras dzīvi, lai varētu tur braukt pēc jaunas pieredzes un labi iejusties. Man pašai ļoti patīk ceļot, jo tas ir viens no personības paplašināšanas veidiem. Tāpat novēlu apgūt valodas, lai varētu tajās brīvi sazināties un lasīt.

Studentiem gribu novēlēt - esiet līdzautori augstskolas izaugsmē! Nāciet ar savām idejām, padomiem un ieteikumiem! Novēlu gaišu un prieka pilnu studentu dzīvi! Lai mūsu augstskola jums ir kā otrās mājas!

3 komentāri:

  1. Liels prieks,ka mums ir tada rektore

    AtbildētDzēst
  2. baigaa jega no tas rektores.... tapat visu valda un skalda ivans, kamer vel dvashu velk

    AtbildētDzēst
  3. Paldies, ka haosā rosiniet iemācīties atrast kārtību - skaidrību sevī, un pie tam vēl praktiski!

    AtbildētDzēst